2013/10/26

Fresh juices


Fresh juices for health and beauty. Autumn suggestions.

There's a correlation between the beautiful skin (and nice appearance overall) and the healthy diet. Our skin, hair and nails are sensible to the lack of omega-3 acids, B-vitamins and C-vitamin. It's a fairly good idea to take care of your skin now. Otherwise cold autumn and frosty winter will cause negative skin changes on your face.

The wide variety of autumn vegetables and fruit gives you the great possibility to prepare your own delicious, and healthy juices. During the year season they're full of vitamins and nourishment. They're fresh and juicy. I recommend you an energetic juice for autumn mornings which consists of carrot, a quarter of beetroot, an apple, a piece of ginger, a slice of white cabbage, half a lemon (with peel), a slice of fresh pineapple, a piece of celery and parsley. Fresh juice should be diluted with a glass of warm, overcooked water and a few drops of olive oil. Every ingredient of your drink is really important for your health and increases your resistance to infections caused by autumn's bad weather.


Jesienne propozycje świeżych soków dla zdrowia i urody

Piękna cera i ładny wygląd są ściśle powiązane z właściwą dietą. Nasza skóra, włosy i paznokcie szczególnie szybko reagują na niedobory kwasów Omega, witamin z grupy B oraz  witaminy C.  Warto zadbać o swój wygląd już dziś, aby chłodna jesień i mroźna zima nie spowodowały niekorzystnych zmian na delikatnej skórze twarzy.

Obfitość jesiennych warzyw i owoców sprzyja komponowaniu pysznych i zdrowych soków. O tej porze roku mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Są świeże i soczyste. Proponuję na jesienne poranki energetyzujący sok z marchwi, ćwiartki buraka, jabłka, kawałka imbiru, plastra kapusty białej, połówki cytryny ze skórką, plastra świeżego ananasa, kawałek selera i natki z pietruszki. Świeży sok rozcieńczamy z ¼ szklanki ciepłej przegotowanej wody z paroma kroplami oliwy z oliwek. Każdy składnik zawarty w przygotowanym napoju ma ogromne znaczenie dla zdrowia i zwiększenia odporności na jesienne szarugi.

 



Beetroot is base-forming and helps us keep acid-base balance to remain healthy and powerful. It contains vitamins C and B1 and a number of micro and macro elements, such as magnesium, calcium, sodium, potassium, rubidium and caesium. The beetroot juice has strong anti-cancer properties, serves as anti-inflammatory medication when you've a cold or a throat-ache, speeds up your metabolism, improves intestinal motility, has a positive influence on your liver and kidneys. 

Burak jest zasadotwórczy i wspomaga powrót  organizmu do równowagi kwasowo -zasadowej, niezbędnej do utrzymania zdrowia. Posiada w swoim składzie witaminę
C i B1, liczne mikro i makro elementy między innymi magnez, wapń, sód, potas, rubid
i cez. Sok z buraka ma działanie anty-nowotworowe, anty-zapalne przy przeziębieniach oraz bólach gardła, obniża ciśnienie krwi, przyspiesza przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, wspomaga pracę wątroby i nerek.

Carrot contains a lot of Beta-Carotene (Provitamin A), which is good for our eyes and has anti-cancer properties. You should drink carrot juice when you suffer from anaemia, or to prevent kidney stones. It's good for your cardiovascular system, liver and kidneys and can help when you have an over-active thyroid. 

Marchew jest bogata w karoten ( prowitamina A), wpływa  korzystnie na wzrok, ma działanie anty-nowotworowe. Sok z marchwi stosuje się przy niedokrwistości, w profilaktyce  przy kamieniach nerkowych, wspomaga układ sercowo - naczyniowy, uzdatnia pracę wątroby i nerek, skuteczna  jest też przy nadczynności tarczycy.

Cabbage is full of micro and macro elements, such as potassium, calcium, iron, argent, sodium, phosphorus, tin, titanium, lead, nickel, vanadium, molybdenum, vitamins C, A, E, K and B-vitamins. So-called sauerkraut is beneficial when you suffer from asthma or diabetes. It has anti-cancer properties as well. 

Kapusta zawiera wiele mikro i makro elementów, takich jak: potas, wapń, żelazo, srebro, sód, fosfor, cynę, tytan, ołów, nikiel, wanad i molibden. Witaminy - C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Natomiast kiszona kapusta  wpływa leczniczo na choroby astmatyczne i przy cukrzycy. Ma  też działanie anty-nowotworowe.

Celery contains vitamins A, C, E, K, PP, M and U and B-vitamins. It should be included in you diet when you've ulcers, suffer from some bladder diseases or arthritis. The celery juice has analgesic and diuretic properties, and noticeably speeds up you metabolism. 

Seler  w swoim składzie posiada witaminę A, C, E, K, PP, M, U oraz z grupy B. Jest stosowany w diecie dla wrzodowców, w chorobach pęcherza oraz w artretyzmie. Sok  ma właściwości przeciwbólowe, moczopędne, zdecydowanie pobudza przemianę materii.

Ginger root warms you up, serves as anti-inflammatory substance, can support the treatment for influenza, infections, arthritis. It reduces nausea or motion-sickness and contains phenolic compounds, calcium, iron and magnesium. It stimulates the gastric acid and saliva secretion, has diuretic properties. and prevents ulcers. Cures bacterial, viral and fungal diseases. Increases your concentration abilities. 

Korzeń imbiru rozgrzewa, działa anty-zapalnie, wspomaga leczenie grypy i infekcji, stanów zapalnych stawów. Niweluje nudności i chorobę lokomocyjną. Zawiera związki fenolowe, wapń, żelazo, magnez. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, działa żółciopędnie i zapobiega powstawaniu wrzodów. Leczy infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybiczne. Poprawia koncentracje.

Parsley, and particularly its leaves contains magnesium, iron, sodium, potassium, calcium, copper, phosphorus, fluorine, B-Carotene, vitamins B1, B2, B6, C. It improves your metabolism, accelerate digestion, prevents the development of cellulite, flatulences, colics, has diuretic properties, reduces menstrual cramps. Due to the high amount of chlorophyll contained, it's said to “clean” the blood. 

Pietruszka szczególnie natka zawiera magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, b-karoten, witaminy B1, B2, B6, C. Poprawia przemianę materii, przyspiesza trawienie, hamuje rozwój cellulitu, likwiduje wzdęcia, kolki, działa moczopędnie, łagodzi dolegliwości menstruacyjne. Dzięki dużej zawartości chlorofilu oczyszcza krew.

Apple accelerates intestinal motility. Contained pectins have a good influence on your intestines, heart and lower the blood pressure. Apples (baked or steamed) are recommended when you suffer from indigestion, constipation or chronic diarrhea. 

JABŁKO przyspiesza perystaltykę jelit, zawarte pektyny mają bardzo korzystne działanie na jelita, wzmacnia serce, obniża ciśnienie. Wskazane przy niestrawności, zaparciach lub przewlekłych biegunkach (pieczone lub duszone).

Pineapple enhances slimming effect and supports your metabolism, accelerating the process of digestion. 

ANANAS ma działanie odchudzające, wspomaga trawienie przyspieszające przemianę materii.

Lemon increases our resistance to illness. It contains vitamins B1, B2, B6, C and E, Carotene, micro elements of sodium, potassium, magnesium, calcium, phosphorus, iron and iodine. 

CYTRYNA zwiększa odporność organizmu. Zawiera witaminy B1, B2,B6,C i E, karoten  i mikroelementy sodu, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i jodu.


When you drink juices regularly, you're more resistant to various diseases and infections. Additionally, cabbage, pineapple and celery accelerate your metabolism and support the process of loosing weight. Parsley is helpful when you want to get rid of cellulite. Thanks to Carotene contained in carrots you'll decelerate the ageing process and achieve a beautiful colour of skin, the elasticity of which will be improved by the vitamins and micro elements in your every day diet.

Regularne picie soku zwiększy odporność organizmu na przeziębienia i infekcje. Kapusta, ananas i seler przyspiesza dodatkowo przemianę materii wspomagając odchudzanie.  Pietruszka natomiast pomaga w walce z uciążliwym cellulitem. Karoten zawarty w soku z marchewki poprawi koloryt skóry, a witaminy i mikroelementy dostarczane każdego dnia poprawią jej elastyczność i spowodują spowolnienie procesów starzenia.


13 comments:

  1. Uwielbiam soki i często je pije :)

    Zapraszam także do siebie

    http://www.daariaaa.com/

    ReplyDelete
  2. Niektórych chyba bym nie wypiła... ale sokom marchewkowym mówię TAK! :)

    ReplyDelete
  3. fantastyczny post! tez mam faze na soki teraz!

    xxo

    ReplyDelete
  4. ja kupilam mikser do robienie szejkow, jestem juz na dobrej drodze :P

    ReplyDelete
  5. uwielbiam świeże soki :)

    ReplyDelete
  6. Ja ostatnio piję codziennie marchewkowy :) Do buraczowego jakoś smakowo nie mogę się przekonać ;) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. uwielbiam koktajle, świeże soki:) świetny blog, co powiesz na wzajemną obserwację?

    ReplyDelete