The magic taste of chocolate
Since our childhood, we've remembered the chocolate taste of cakes, chocolate gifts under the Christmas trees, chocolate covered nuts and plums. Chocolate appears in the best moments of our lives. Everything would be great if it wasn't so caloric. Cocoa, which is one of primary ingredients of chocolate, is not caloric, though. It has around 60 kcal and a lot of nutrients. It contains theobromine, flavonoids, caffeine and phenethylamine. After you've had some chocolate, you feel excited, because you serotonin level has increased. Theobrominerevives your nervous system and has energizing qualities. The amount of magnesium makes calcium absorption easier and reduces stress. The bitter chocolate is then worth liking as its ingredients are beneficial both for our psychic and our health. It is less caloric than other kinds of milk and stuffed chocolates. Such milk, white and stuffed chocolates contain unsaturated fatty acids which are harmful for our circulatory system and raise our cholesterol level.
Preparing such kind of chocolate, we can season it with cinnamon, vanilla, the mixture of spices or almond flakes. Personally, I like devilled chocolate with chilli and a pinch of salt. Here is my recipe.
Ingredients:
- 3 tablespoons of cocoa
- 200 ml (6.7 oz) of milk
- 1 chilli
- 1 vanilla stick
- a pinch of salt
I put little grains out of vanilla. I roll the chilli and cut its end. I heat the milk. When it is hot, I add the cocoa and chilli. Then, I heat the milk for a while again and it's ready. Remember that your chocolate will be spicier the next day.
Magiczny smak czekolady.
Pamiętamy od dziecka czekoladowy smak ciast, czekoladowe niespodzianki pod choinką, orzechy lub śliwki w czekoladzie. Czekolada pojawia się w najcudowniejszych chwilach naszego życia. Wszystko byłoby wspaniale gdyby nie jej wysoka kaloryczność. Samo kakao, które jest podstawowym składnikiem czekolad nie ma zbyt wiele kalorii ( około 60 ckal), natomiast bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera teobraminę, flawonoidy, kofeinę i fenylotylaminę. Po zjedzeniu czekolady czujemy się pobudzeni, zadowoleni ponieważ został podniesiny poziom serotoniny. Teobramina natomiast regeneruje system nerwowy, pobudza do działania. Duża ilość magnezu ułatwia wchłanianie wapnia i obniża poziom stresu. Warto więc polubić gorzką czekoladę ponieważ zawiera ona tylko korzystne dla psychiki i zdrowia składniki. Jest niżej kaloryczna niż inne odmiany mlecznych i nadziewanych czekolad. Czekolady mleczne, białe i nadziewane zawierają szkodliwe dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, niekorzystnie wpływające na układ krążenia i podwyższające poziom cholesterolu we krwi.
Przygotowując taką czekoladę możemy ją doprawić cynamonem, wanilią, mieszanką przypraw korzennych lub płatkami migdałów. Ja bardzo lubię czekoladę na ostro z chilli i szczyptą soli. Oto mój przepis:
- 3 duże łyżki kakao
- 200 ml mleka
- 1 chili
- laska wanilii
- szczypta soli
mmm <3
ReplyDeletemm ♥
ReplyDeletemniami <3
ReplyDeleteMniaaaaaam :-))
ReplyDeletemmm ;)
ReplyDeletemh pysznosci robię podobna czekoladę ale bez chili z tropem orzechowym :-)
ReplyDeletePychotka;))
ReplyDeleteAż nabrałam ochoty :D
ReplyDeletemmm już biegnę Sb zrobić <3
ReplyDeleteUwielbiam czekoladę i to chyba w każdej postaci ! Pyszna musi być ta Twoja czekolada :-)
ReplyDeletePozdrawiam :-)
Magda
http://misskitin.blogspot.com/
Narobiłaś mi ochoty :))
ReplyDeleteAle mi narobiłaś ochoty na taką czekoladę!!!
ReplyDeletepycha ;)
ReplyDeleteDzięki za komentarz, ja już od dawna Cię obserwuję :)
ReplyDelete________________________________________
http://ettelienne.blogspot.com/
musi być przepyszna ♥
ReplyDeletepytałaś o obserwację- ja już dodaję :))
Pozdrawiam :-))
Mniam! Uwielbiam czekoladę!
ReplyDeletePozdrawiam ;-)
Pyszności! Brzmi bardzo smakowicie! :)
ReplyDeletekusisz a tu święta idą...
ReplyDeletewww.imthegienia.blogspot.com
Uwielbiam :)))
ReplyDeletePyszności i do tego korzenne pierniki :) Rozmarzyłam się. A tak przy okazji Ciepłych,magicznych i przepełnionych radością Świąt :) :*
ReplyDeletemmm!! Wygląda pysznie <33
ReplyDeletePrzepysznie wygląda! Muszę jej spróbować :)
ReplyDeleteWesołych Świąt ! ;*
http://kingsandgabs.blogspot.com/ --> zapraszamy :)
ciekawy przepis,aż kusi aby go wypróbowywać :)
ReplyDeletePychota :)
ReplyDeletepychotka ;)
ReplyDelete