2013/11/20

Cookies




































Autumn and winter are good seasons for socializing. It's a tempting idea to prepare some cookies to eat while having some warm coffee or tee. Such products as cinnamon, ginger or orange skin warm you up. Bitter chocolate (which you can add to your dough) will make your cookies tastier. Theo-bromine, which is included in cocoa brain, revives your nerve system, improves the memory and prevents such diseases of the elderly as Alzheimer's disease or Parkinson's disease. It also contains big amounts of magnesium and potassium. That's why it protects you from depression. Rye flour and wholemeal flour contain fibre and B-vitamins. Nuts, sesame, coconut shreds, sunflower seeds and almonds contain Omega-acids. Moreover, linseed has a positive effect on bronchi and skin. It lowers the level of cholesterol in your blood as well and contains plant protein, fibre, ascorbic acid, enzymes, zinc, magnesium, iron, phytosterols and vitamin E. Nuts lower our cholesterol level, have a good influence on the heart and circulatory system, protect against heart attacks and cerebral strokes. They contain fibre, mono-unsaturated and poly-unsaturated fats and vitamin E. Such cookies have certain nutritional values and that's why eating them can help you lose weight and makes you more cheerful. As you can see such healthy cookies have a positive influence on our organisms and you can eat them from time to time.

Pora jesienno-zimowa sprzyja kontaktom towarzyskim. Warto przygotować zdrowe ciasteczka do ciepłej kawy lub herbaty. Produkty takie jak cynamon, imbir i skórka pomarańczy mają działanie rozgrzewające. Gorzka czekolada dodana do ciasta podnosi walory smakowe i dostarcza teobraminę zawartą w nasionach kakaowca. Substancja ta regeneruje system nerwowy, poprawia pamięć, zapobiega chorobom wieku starszego takich jak Alzhaimer lub Parkinson. Zawiera duże ilości magnezu i potasu dzięki czemu poprawia nastrój i chroni przed depresją. Mąka żytnia lub razowa zawiera duże ilości błonnika, witamin z grupy B. Orzechy, sezam, wiórki kokosowe, pestki słonecznika i migdały zawierają kwasy Omega. Siemię lniane dodatkowo korzystnie wpływa na oskrzela i niweluje problemy skórne. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawiera białko roślinne, błonnik, kwas askorbinowy, enzymy, cynk, magnez, żelazo, fitosterole i wit E. Orzechy obniżają poziom złego cholesterolu, wpływają korzystnie na serce i układ krążenia, chronią przed zawałem i udarem mózgu. Zawierają tłuszcze jedno i wielonienasycone, wit E. Takie ciasteczka posiadają dużo błonnika i wartości odżywczych dzięki czemu maja działanie odchudzające i poprawiające nastrój w pochmurne jesienne dni. Jak widzicie takie zdrow ciasteczka bardzo dobrze wpływają na nasz organism i nie zawsze warto sobie ich odmawiać.


200g rye (preferably) or wholemeal flour
1 spoonful nut flour
2 spoonfuls oat or rye bran
1 teespoon yeast-powder
100g cold butter
80g brown sugar
1 egg
2 spoonfuls milk or cream
almonds
bitter chocolate
coconut shreds
linseed
orange skin
cinnamon
nuts (any amount)


200g mąki
 najlepiej żytniej lub razowej
łyżka mąki orzechowej

2 łyżki otrębów żytnich lub owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła
80g brązowego cukru 
1 jajko
łyżki mleka lub śmietany
płatki midałowe
gorzka czekolada
wiórki kokosowe
siemię lniane
skórka pomarańczowa
cynamon
orzechy według uznania



1. Take a bowl, pour the flour, add yeast-powder, stir.
2. Add butter pieces and grate.
3. Pour sugar and stir.
4. Add the egg, milk, knead the dough. Add the rest of ingredients.
5. Form your cookies (they should be bigger than walnuts) or put the dough on a tin-plate (covered with a tinfoil) with a spoon.
6. Bake at 170oC (thermocirculation function) for 15 minutes (if you choose the up-down function, bake at 190-200 oC). Wait a while after you've removed the tin-plate from the oven. The cookies should be tough; if they're, you can put them on a plate.


1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia,wymieszać.

2. Dodać kawałki masła i rozetrzeć.
3. Wsypać cukier  wymieszać.
4. Dodać jajko i mleko, wyrobić  ciasto. Dodać pozostałe składniki
5. Uformować ciasteczka (większe od orzecha włoskiego) albo łyżką nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną folia aluminiową.
6. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 15 minut (przy funkcji góra-dół temperaturę 190-200oC). Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasteczka stwardnieją i dopiero wtedy układać je.




19 comments:

  1. Wyglądają pysznie :)
    http://czarnamyszka1994.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. smakowicie wyglądają :)

    ReplyDelete
  3. wyglądaj super, mam bardzo podobny przepis na takie ciasteczka :)
    Pozdrawiam serdecznie
    http://zocha-fashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Wyglądają pysznie ;-)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. Pyszne muszą być !
    Świetny blog :)
    Obserwuję :)

    carolajnstyle.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Girl you made me hungry :) i love cookies ! i love the picture you have on your profile ,so chic love the pink lipstick you are wearing :) xoxo
    www.ambifashion.com

    ReplyDelete
  7. BTW i love you blog template ! its simple but very classy :) did you design it yourself ? xx
    www.ambifashion.com

    ReplyDelete
  8. oh wow this looks so good! thanks for sharing!

    lifeisashoe.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Świetny blog :) Moda połączona z przepisem na smakowite ciasteczka. Mniam :* Obserwuję http://soclothe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. wyglądają smakowicie!!!
    szkoda, że nie umiemy piec ;) zazdrościmy talentu ;)

    pozdrawiamy!

    Alicja i Magda

    ReplyDelete
  11. Pysznie wyglądają :)
    Konkurs u mnie, zapraszam!

    ReplyDelete
  12. Wyglądają smacznie , pozdrawiam :**

    ReplyDelete
  13. Smakowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    ReplyDelete